Schaamteloze zelfpromotie

Dit  weekend stond ik langs het voetbalveld en de trainer vond het tijd voor een wissel. Hij riep tegen de speler die het veld op ging: “En kwaad zijn! Kwaad, omdat je op de bank hebt gezeten!” Ik keek naar de speler en zei tegen degene naast me dat het me geen type leek om snel kwaad te worden. Ze vroeg of ik hem kende. “Nee,” antwoordde ik. “Die indruk maakt hij gewoon op mij.”

Een eerste indruk wordt in twee seconden bepaald door al dan niet terechte biases en is per definitie subjectief. De kans is dus groot dat de eerste indruk niet helemaal klopt. Het duurt alleen langer om een verkeerde eerste indruk recht te breien, dan om een goede te bevestigen.

Een sollicitatiegesprek is dus eigenlijk het rechtbreien/bevestigen van de eerste indruk. En je kunt slechts gissen naar wat die eerste indruk van je is. Daar kun je van alles van vinden, maar één ding is zeker: oordelen is menselijk dus we maken ons er allemaal schuldig aan. De sollicitant zelf, maar ook degene die een stem heeft in het besluit om jou al dan niet aan te nemen.

Ben jij iemand die met het grootste gemak een positief verhaal over zichzelf vertelt? Heb jij een top 10 paraat van je grootste successen, en heb je er geen moeite mee om als het nodig is zonder gêne successen van anderen – misschien onbewust – naar je toe te praten? Ja…? Stop dan maar met lezen.

Deze blog is voor al die talentvolle mensen die er gewoon niet van houden om zichzelf op de borst te kloppen. Die vinden dat anderen maar moeten vertellen waar ze goed in zijn, en die vinden dat het normaal is om je werk goed te doen. Daar ga je toch niet over opscheppen?

Ik heb slecht nieuws en goed nieuws voor je:

Het slechte nieuws is dat er geen anderen zijn die het maken van een eerste indruk van je kunnen overnemen.

In een ideale wereld komt kwaliteit vanzelf boven drijven en zien anderen alles wat je goed hebt gedaan. En in deze droomwereld zien anderen niet alleen wat je hebt gedaan, nee, ook wat je allemaal nog wílt gaan doen. En die anderen gaan allemaal plaats voor je maken of een baantje voor je creëren zodat jij gewoon lekker kan werken.

Herkenbaar? Nee hé? De anderen gaan dat allemaal niet doen en ze gaan ook geen sollicitatiegesprek voor je voeren. Hooguit geven ze je eens een complimentje. Maar als je die krijgt, hoe vaak reageer jij dan met één van de volgende antwoorden? Dat is gewoon mijn werk /ach, het valt wel mee/ het was puur toeval /zo goed was het nou ook weer niet / etc

En dan moeten anderen maar vertellen waar jij goed in bent? Dat is niet te doen.

Het goede nieuws is dat je wél kunt beslissen hoe je zélf over wilt komen. Dat betekent niet dat je toneel moet gaan spelen, maar alleen dat je bij de eerste indruk jouw beste eigenschappen het eerst zichtbaar laat zijn.

Door angst om arrogant over te komen doe je jezelf enorm te kort. Want de anderen zijn niet verantwoordelijk voor jouw leven, en het is eigenlijk ook best arrogant om van ze te verwachten dat zij zich inspannen voor jouw succes, of niet?

Het is altijd belangrijk om te laten zien wat je goed hebt gedaan. Vooral als je er veel plezier aan hebt beleefd. Want alleen dan weten anderen het ook en zullen ze aan je denken op de juiste momenten. En hoe fijn is het als je meer mag doen van wat je leuk vindt?

Dus neem het heft in eigen handen en begin klein met de volgende stappen:

  1. Accepteer complimentjes
  2. Bedenk wat je herkent in het compliment dat je hebt gekregen
  3. Vertel iemand anders in je eigen woorden over wat je goed hebt gedaan
  4. Laat daarbij zien hoeveel plezier je daarbij had

De eerste keer zal het wat onwennig  zijn, maar je zult zien dat je na een aantal keren tevredener bent over jezelf. En als je dat over jezelf bent, dan straal je dat ook uit naar anderen. En bij sollicitatiegesprekken ga je daar de vruchten van plukken.

Succes met het vergroten van je eigen werkplezier!

Heb je een reactie, kun je wel wat hulp gebruiken of ben je juist bang dat je helemaal doorschiet richting Self Promoting Drama Queen (m/v)? Neem dan vooral contact met me op.

Afbeeldingsresultaat voor no heroes are coming for you

 

 

 

Delen: Facebooktwitterlinkedinmail